کلمه استوک در زبان لاتین به کالای موجود یا ذخیره شده در انبار و آماده  فروش و تحویل به مشتری اطلاق می شود. اما این واژه در بازار فروش محصولات  گوناگون اعم از کالاهای دیجیتال پوشاک و غیره در ایران معنی کاملاً متفاوتی  دارد.

در بازار فروشگاه های ایران عموماً به کالاهای کارکرده و دست دوم که در  حد یک کالای آکبند می باشند استوک گفته می‌شود. لازم به ذکر است الزاما  کالاهای استوک کارکرده و دست دوم نیستند. برای مثال در برخی از فروشگاه های  معتبر آمریکایی، اروپایی و آسیایی که در زمینه دیجیتال، پوشاک، دکوراسیون،  مواد غذایی و … فعالیت می کنند در شرایطی خاص کالای نو و آکبند خود را به  نام استوک به فروش می رسانند.

برای مثال اگر از تاریخ تولید یک دستگاه فتوکپی یا  پرینتر با ۵ سال خدمات پس از فروش یکسال بگذرد و این کالا به فروش نرسیده  باشد، عامل فروش این کالا قیمت آن را تا حد زیادی حتی در بعضی موارد تا ۷۰  درصد کاهش داده و آن را به عنوان یک کالای استوک به فروش می‌رساند. یا در  مواردی دیگر فروشگاه هایی هستند که بدون قید و شرط کالای نو و به روز را تا مدت ۳۰ روز  از مشتری مرجوع کرده و به اختیار خود مشتری تمام مبلغ را به مشتری پس می  دهند و یا معادل آن مبلغ مشتری کالای دیگری را خریداری می‌کند که پس از  برگشت این کالا به فروشگاه قیمت آن کالا شکسته می شود و به عنوان کالای  استوک به فروش می‌رسد.

در مورد کالاهای پوشاکی مانند کیف، کفش، پالتو و محصولاتی که پس از  تولید دچار خرابی، زدگی یا ایراد در دوخت می‌شوند به عنوان کالای استوک در  فروشگاه‌های خارجی بخصوص اروپایی به فروش می‌رسند.

در بعضی از کشورها زمانی که یک دستگاه از رده خارج می‌شود، تولید وسایل  جانبی و قطعات مصرفی آن نیز متوقف می گردد تا مشتری را وادار به تعویض  دستگاه کارکرده خود با یک دستگاه جدید و آکبند کنند. در این مواقع شرکت  برای فروش باقی مانده قطعات و وسایل جانبی آن کالا، آن‌ها را به عنوان  قطعات استوک در بازار خارجی به راحتی به فروش می رساند.

مزایا و معایب دستگاه استوک چیست ؟

مزایای اصلی این دستگاه ها، قیمت ارزان و مناسب بودجه افراد می باشد به  طوری که می توان گفت شما میتوانید یک وسیله برقی که نیاز های شما را تامین  می کند همراه با بوجه خود خریداری نمائید .این تفاوت در مینیمم ترین حالت  از چند برابر شروع می شود و گاه به ده ها برابر می رسد یک دستگاه استوک به  قیمت واقعی ۲ میلیون تومان احتمالا قیمت آکبند آن ۶میلیون تومان به بالاست و  گاه به ۲۰ میلیون هم می رسد.

خدمات نگهداری و تعمیرات این دستگاه ها توسط شرکت سازنده انجام میگیرد .  به طوری که می توان گفت زمانی که شما جنس را می خرید (دستگاه کپی )خدمات و  هزینه نگهداری آن را پرداخت نموده اید ( به استثنای تونر ومواد مصرفی ) هر  قطعه ای عمر تعریف شده خود را دارد مطابق جدول تعریفی تکنسینهای فنی شرکت  منتظر خرابی دستگاهها نمی مانند هر قطعه ای را بهنگام یا قبل از به پایان  رسیدن عمر آن عوض میکننداین دستگاهها پس از جمع آوری دوباره مورد بازبینی  قرار میگیرد اکثر قطعات معیوب آن عوض می شود با یک سری مواد مصرفی نو (درام  – تونر) آماده فروش به سایر کشورها بعنوان یک دستگاه استوک می گردد .